Ha unod a klasszikus vegán sütiket és valami igazán különlegesre vágysz, akkor ez az áfonyás kesusajt torta garantáltan levesz a lábadról! Krémes, enyhén savanykás, mégis édes – minden falatja igazi élmény. Ráadásul teljesen növényi alapú, így lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatod be akár reggelire is.
Miért imádjuk ezt a tortát?
✔️ Gluténmentes
✔️ Finomított cukor nélkül készül
✔️ Tele van egészséges összetevőkkel
✔️ És persze brutálisan finom
Hozzávalók
Az alaphoz:
50 g darált kesudió
Pár szem friss datolya
Késhegynyi só
A sajtkrémhez:
100 g natúr kesusajt
50 g kesudió
Fél citrom héja
Pár csepp citromlé
20 g kékáfonya por
Az édes réteghez:
100 g friss, magozott datolya
1 rúd vanília (kikapart belseje)
Késhegynyi só
Opcionálisan 80 g friss kékáfonya
Díszítéshez:
Friss áfonya és egyéb gyümölcsök
Elkészítés
1. Alap – az egész torta lelke
Egy aprítógépben dolgozd össze a darált kesudiót, a datolyát és a csipet sót, amíg egy gyúrható, linzertészta-szerű állagot nem kapsz. Nyomkodd bele egy 16 cm-es tortaforma aljába, egyenletesen eloszlatva. Ha extra dizájnra vágysz, formázhatsz 1-2 cm magas peremet is.
2. Sajtkrém – a krémesség csúcsa
A sajtkrémhez az áfonyapor kivételével minden hozzávalót dobj az aprítóba, és turmixold simára. Ezt a réteget kend az alapra, majd szórd rá az áfonyaport, hogy szépen befedje a tetejét. Ha marad még por, később a datolyás réteghez is keverheted.
3. Édes réteg – a tökéletes befejezés
A datolyát, a vaníliát és a csipet sót aprítógépben dolgozd homogén krémmé. Kend rá a sajtrétegre. Ha egy kicsit frissíteni szeretnéd, törj össze 80 g áfonyát villával, és rétegezd a datolyás réteg tetejére. Ez még lédúsabbá és még izgalmasabbá teszi az ízeket.
4. Hűtés és díszítés - a várakozás megéri!
Tedd a tortát hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek és az állag tökéletes legyen. Tálalás előtt díszítsd friss áfonyával és más gyümölcsökkel - itt tényleg csak a fantáziád szab határt!
TIPP: Ha még különlegesebb hatást szeretnél, egy kis citromhéjat reszelhetsz a tetejére, vagy megszórhatod extra áfonyaporral.
Kóstold meg és szeress bele!
Ez az áfonyás kesusajt torta nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem elképesztően finom is. Akár egy különleges alkalomra készíted, akár csak egy hétvégi kényeztetésre, garantáltan sikert arat Próbáld ki, és oszd meg velem, hogy neked hogy sikerült!